Εγκαίνια Κέντρου Επιχειρηματικής Καινοτομίας – Συνοικία Δημιουργικών Επιχειρήσεων – Αποκατάσταση και Επέκταση Παλιάς Δημοτικής Αγοράς
Τρίτη 23 Απριλίου 2024, ώρα 18:30
Αυτή είναι μια στιγμή, που όλοι όσοι υπήρξαμε κομμάτι της διαδρομής του CYENS, ονειρευτήκαμε πάρα πολλές φορές.
Βρίσκομαι μπροστά σας, μέσα σε αυτό το εμβληματικό κτήριο, το οποίο μπορώ πλέον να αποκαλώ ΕΔΡΑ του Κέντρου Αριστείας CYENS, ανάμεσα σε κόσμο που δεν μπορώ να μην αναφέρω, και κάποιους που θα πρέπει να με συγχωρέσουν αν δεν τους ευχαριστήσω ονομαστικά. Είστε τόσοι πολλοί γιατί αναμφισβήτητα η δουλειά που γίνεται στο CYENS έχει αγκαλιαστεί από πολλούς, και προορίζεται για όλους.
Τι είναι όμως πραγματικά το CYENS; Γιατί αποτελεί ευρωπαϊκή επένδυση και κυπριακή παρακαταθήκη. Και γιατί στεγάζεται στην Κεντρική Αγορά της Λευκωσίας, στο κέντρο της πρωτεύουσας;
Βρισκόμαστε εδώ επειδή αυτό το κτήριο χτίστηκε πριν από 60 χρόνια, από τον Αρχιτέκτονα Σταύρο Οικονόμου -ευχαριστώ την οικογένειά τους που είναι σήμερα μαζί μας- για να στεγάσει επαγγελματίες και να προσφέρει ένα σημείο συνάντησης στους δημότες. Η διαχρονικότητα του οράματος στεγάζει πλέον επαγγελματίες του 21ου αιώνα και αποτελεί το σημείο συνάντησης για το νεοφυές οικοσύστημα.
Βρισκόμαστε στο κέντρο της παλιάς πόλης γιατί ένας από τους στόχους του CYENS και του Δήμου Λευκωσίας, είναι να χαράξουμε νέους δρόμους για ανάπτυξη, καινοτομία και επιχειρηματικότητα. Να αλλάξουμε το τοπικό επιχειρηματικό οικοσύστημα. Να πάψει η εικόνα της εγκατάλειψης και του μαρασμού να μας στοιχειώνει. Όχι μόνο της πόλης, αλλά και η εγκατάλειψη της χώρας από τους νέους επιστήμονες.
Ενισχύσαμε την έρευνα και την επιχειρηματικότητα στην περιοχή, στο κέντρο της πρωτεύουσας δίπλα στην πράσινη γραμμή. Η περιοχή πλέον αποτελεί προορισμός για νέες επιχειρήσεις, το οικονομικό περιβάλλον άλλαξε, νέοι επιστήμονες από τα δικά μας πανεπιστήμια εργάζονται εδώ. Αν όχι εδώ στην Κύπρο, αν όχι μαζί μας στο CYENS, πού;
Είμαστε 140 άτομα που στελεχώνουμε το κέντρο αριστείας.
Το CYENS αυτή την στιγμή συμμετέχει σε 35 projects, εκ των οποίων 20 ευρωπαϊκά και 15 τοπικά. Από την αρχή της λειτουργίας του, έχει υπογράψει 76 projects, tenders και agreements. Σε ευρώ αυτό σημαίνει πως έχουμε εξασφαλίσει 12 εκατομμύρια 670 χιλιάδες 627 ευρώ και 39 cents, εκ των οποίων τα 4,6 εκατομμύρια επιστρέφονται σε εταιρείες μέσω open calls.
Έχουμε συνεργαστεί με περισσότερους από 200 οργανισμούς, τοπικούς και εγχώριους. Αυτό δικαιωματικά μας κάνει τεχνολογικούς ambassadors της Κύπρου, δεν νομίζετε;
Επίσης είμαστε και πολυγραφότατοι με περισσότερα από 130 journal articles, πέραν των 170 conferencepapers και 15 plus book chapters.
Προσφέρουμε internships, έχουμε summer school και κάνουμε trainings.
Είμαστε περήφανοι για τα 2 spinoffs μας ενώ ακόμη 2 είναι έτοιμα να ανοίξουν τα φτερά τους.
Στηρίζουμε εταιρείες προκειμένου να επιτύχουν την ψηφιοποίησή τους και την δημιουργία του τεχνολογικού τους προϊόντος.
Συνεργαζόμαστε με τον δημόσιο τομέα και ενισχύουμε την προσπάθεια για αναβάθμιση του τουριστικού μας προϊόντος, των υπηρεσιών υγείας, της διαχείρισης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και ετοιμαζόμαστε να συμβάλλουμε στη νομοθεσία για το ΑΙ με ρηξικέλευθες προτάσεις.
Στηρίζουμε τα μουσεία της χώρας μας.
Δημιουργήσαμε το πρώτο virtual production studio στην Κύπρο, το οποίο μπορεί να συμβάλλει στην προσπάθεια της χώρας να καταστεί προορισμός για κινηματογραφικές παραγωγές.
Οργανώνουμε το δικό μας φεστιβάλ για προώθηση του πολιτισμού και της τεχνολογίας. Το WIPFestival, φέρνει μαζί την εγχώρια καλλιτεχνική κοινότητα με καλεσμένους καλλιτέχνες από το εξωτερικό, δημιουργώντας μια υπέροχη ευκαιρία για τον κόσμο να απολαύσει τέχνη με τεχνολογικό twist και vice versa.
Στο κέντρο της πόλης ζουν, εργάζονται, διασκεδάζουν 140 άτομα τα οποία δημιουργούν δεσμούς, ενισχύουν επιχειρήσεις και δίνουν ζωή με τη ζωντάνια τους.
Δημιουργήσαμε co-workings paces τα οποία θα προσελκύσουν κι άλλες εταιρείες οι οποίες θα επωφεληθούν όχι μόνο από τον χώρο αλλά και από τη συνεργασία με τους ερευνητές και επιστήμονες που στεγάζονται εδώ.
Πολλά από τα όνειρα που κάναμε, μετατράπηκαν σε στόχους, οι οποίοι με πολύ προσπάθεια, πείσμα, συνέπεια αλλά πρωτίστως ομαδική δουλειά, υλοποιήθηκαν.
Έχουμε όμως πολλούς στόχους ακόμη και σκοπεύουμε να τους υλοποιήσουμε με στήριξη εκ μέρους σας και πολύ δουλειά εκ μέρους μας.
Και να σκεφτείτε πως όλα αυτά ξεκίνησαν από μια μικρή ιδέα, όταν πριν από 10 χρόνια αρχές του καλοκαιριού του 2014, η Δέσποινα Μιχαήλ, από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, είδε την πρόσκληση για συμμετοχή σε μια πρόταση Teaming και μας ρώτησε αν ενδιαφερόμαστε να καταθέσουμε πρόταση. Μια ομάδα ακαδημαϊκών από τα τρία δημόσια πανεπιστήμια, το Πανεπιστημιο Κύπρου, το τεχνολογικό πανεπιστήμιο και το Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, συναντήθηκαν και άρχισαν τις ασκήσεις επί χάρτου.
Την ίδια περίοδο δημοσιεύτηκε η ανακοίνωση του Δήμου για τη δημιουργία ενός hub δημιουργικότητας και καινοτομίας στην παλιά πόλη, γύρω από αυτό το κτίριο. Επικοινωνήσαμε με τον Δήμο και συνειδητοποιήσαμε ότι πράγματι οι στόχοι μας είχαν ευθυγραμμιστεί όμορφα. Έτσι συνεργαστήκαμε με το Max PIank και το UCL και καταθέσαμε την πρόταση τον Σεπτέμβριο του 2014. Ήταν επιτυχής και λάβαμε χρηματοδότηση και έναν χρόνο για να καταθέσουμε ένα πλήρες επιχειρηματικό σχέδιο μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Αυτή τη φορά με μια δέσμευση από τον Δήμο για την ανακαίνιση του παλαιού κτιρίου της Αγοράς για τη φιλοξενία του Κέντρου, εάν χρηματοδοτηθεί επιτυχώς.
Σήμερα 23 Απριλίου 2024, η αγορά στεγάζει όλα όσοι εμείς ονειρευτήκαμε και εσείς στηρίξατε. Μόνο με τη συνέχεια της δικής σας στήριξης οι επιστήμονες μας θα έχουν τη δυνατότητα να εργάζονται και να καινοτομούν στην Κύπρο.
Θα καλέσω την αυτού εξοχότητα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Δήμαρχο Λευκωσίας και Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του CYENS, κύριο Κωνσταντίνο Γιωρκάτζιη καθώς και το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου, στην αποκάλυψη της πλακέτας και ακολούθως παροτρύνω άπαντες να επισκεφτείτε τα booths και να γνωρίζετε κάποιες από τις έρευνες που διεξάγονται στο κέντρο μας.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.