Επίσκεψη Υφυπουργού Πολιτισμού στο Κέντρο Αριστείας CYENS

Προοπτικές συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Αριστείας CYENS και του Υφυπουργείου Πολιτισμού συζήτησαν η Υφυπουργός Πολιτισμού Δρ. Βασιλική Κασσιανίδου και ο Γενικός Διευθυντής του Κέντρου Αριστείας CYENS, Καθηγητής Γιώργος Χρυσάνθου. Η Υφυπουργός Πολιτισμού επισκέφθηκε τις προσωρινές εγκαταστάσεις του Κέντρου Αριστείας CYENS, με τη συνοδεία της Διευθύντριας του Τμήματος Σύγχρονου Πολιτισμού, Δρος Ιωάννας Χατζηκωστή, και της Συμβούλου στο Γραφείου Υφυπουργού, Δρος Σκεύης Χριστοδούλου.

Την Υφυπουργό καλωσόρισε επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό του Κέντρου, το οποίο προέβη σε ξενάγηση και ενημέρωση για τα σημαντικότερα εν εξελίξει έργα του Κέντρου που αξιοποιούν την τεχνολογική αριστεία με στόχο την προώθηση του πολιτιστικού έργου.

Αρχικά παρουσιάστηκαν από την Μαρία Παύλου της ομάδας 3D&SW Development Team του CYENS, τα δυο μουσειο-παιχνίδια «Μετάλλων Τόποι», τα οποία υλοποιήθηκαν για έργο του Τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ακολούθησε παρουσίαση της έρευνας του Δρος Χρίστου Ιωάννου, συν-επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Neo-Move και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, για την επιστημονική συναυλία «Πίσω από τις Μελωδίες», που αφορά σε διαδραστικές τεχνολογίες στη προώθηση της υγείας των μουσικών.

Εκ μέρους της ερευνητική ομάδας Museum Lab, η Δρ Αντιγόνη Ηρακλείδου παρουσίασε το έργο «Λήδρα Παλάς: χορεύοντας σε μια γραμμή», ενώ ακολούθως οι Δρ Παναγιώτης Χαραλάμπους, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας V-EUPNEA και κ. Κυριάκος Λάρμος, επικεφαλής της ομάδας 3D&SW Software Development Τeam, μίλησαν για την εμβληματική πλατφόρμα του CYENS, iNicosia. Ο Δρ Κλεάνθης Νεοκλέους, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας ITICA, μίλησε τέλος για το ‘Dragon Game’, παιχνίδι το οποίο υλοποιήθηκε κατόπιν ανάθεσης από το Υφυπουργείο Τουρισμού, και προωθεί την κυπριακή ιστορία και μυθολογία, ενθαρρύνοντας τον χρήστη να ταξιδέψει σε όλη την Κύπρο.

Η συνάντηση συνεχίστηκε στο χώρο του Thinker Maker Space, όπου ο Senior Manager κύριος Μάριος Κωνσταντινίδης και ο Δρ Κλεάνθης Νεοκλέους, παρουσίασαν ενδελεχώς το έργο που πραγματοποιεί το Κέντρο στους τομείς του Πολιτισμού.

Κατά τη συνάντηση με την Δρα Κασσιανίδου συζητήθηκαν οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας του πολιτισμού και η δημιουργική κοινότητα, καθώς και ιδέες και προοπτικές συνεργασίας μεταξύ του Κέντρου Αριστείας και του Υφυπουργείο Πολιτισμού, οι οποίες να δημιουργούν πρωτοβουλίες που θα συνδέουν την τεχνολογία με τον αρχαίο και τον σύγχρονο πολιτισμό.

MORE TO READ