ReInHerit SMART TOURISM HACKATHON στο Κέντρο Αριστείας CYENS

Το σαββατοκύριακο 20 & 21 Ιανουαρίου, το Κέντρο Αριστείας CYENS, φιλοξένησε το καινοτόμο ReInHerit SMART TOURISM HACKATHON, στις προσωρινές εγκαταστάσεις του, στην οδό Δημάρχου Λέλλου Δημητριάδη, στο κέντρο της εντός των τειχών Λευκωσίας.

Η πρωτοβουλία του ευρωπαϊκού προγράμματος ReInHerit σε συνεργασία με την πλατφόρμα DiGiNN, αποτέλεσε μοναδική ευκαιρία συνάντησης και συνεργασίας ατόμων από τους κλάδους του προγραμματισμού, του σχεδιασμού, των ψηφιακών τεχνολογιών, και της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ιδεών στους τομείς του έξυπνου τουρισμού ‘Smart Tourism’, στο πλαίσιο της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και να προωθήσει τη διαπολιτισμική κατανόηση, τη συμπερίληψη και την εξερεύνηση νέων ιδεών.

Στο πλαίσιο προετοιμασίας για το διαγωνιστικό μέρος, οι μέντορες του προγράμματος παρέδωσαν εισαγωγικά διαδικτυακά σεμινάρια στους συμμετέχοντες, προσφέροντας καθοδήγηση στην ανάπτυξη ιδεών, εφαρμογών, και στον επιχειρηματικό σχεδιασμό.

Κατά τη διάρκεια του διήμερου Hackathon, το CYENS υποδέχτηκε 6 ομάδες, οι οποίες μετά από διήμερη συνεργασία, ανέπτυξαν καινοτόμες λύσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο βιώνουμε τα μουσεία και τους χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μετά τις παρουσιάσεις των ομάδων, η κριτική επιτροπή, ανέδειξε ως νικητήρια ιδέα, το Nicosia Light Festival με επικεφαλής τον Jannis Sidiropoulos, το οποίο παρέλαβε δώρα αξίας 3.000 ευρώ. Την δεύτερη θέση κατέλαβε η ομάδα “The ultimate Hub for Cyprus museums” του Maxim Grosul, ο οποίος παρέλαβε  δώρα αξίας 1.250 ευρώ ενώ την τριάδα των νικητών συμπλήρωσε η ομάδα “Augmented Reality”, του Κώστα Τσαγκαρίδη, η οποία κέρδισε δώρα αξίας 750 ευρώ. Η ομάδα Archeological Odyssey, των Γεώργιου Αθανασιάδη και Δανιήλ Γεωργίου, παρέλαβε το ειδικό βραβείο με χρηματικό ποσό 1.000 ευρώ, από το European Cultural Tourism Council.

Η ιστοσελίδα του διαγωνισμού https://reinherithackathon.cyens.org.cy/

Πέραν των χρηματικών επάθλων, η εκδήλωση προσέφερε στους συμμετέχοντες μια σημαντική εμπειρία για ενίσχυση δεξιοτήτων, καθώς και ευκαιρίες δικτύωσης και ανάδειξης της δύναμης των διαφορετικών υποβάθρων στην προώθηση της καινοτομίας.

Το ReInHerit είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το πρόγραμμα Ορίζοντας 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (αριθ. 101004545) που φιλοδοξεί να διαταράξει το τρέχον status quo επικοινωνίας, συνεργασίας και ανταλλαγής καινοτομίας μεταξύ μουσείων και χώρων πολιτιστικής κληρονομιάς.

MORE TO READ